Toepassingen van asbest

Heeft u advies nodig bij het vaststellen van de aanwezigheid van asbest ? ShaMi Advies is een onafhankelijk ervaren asbestinventarisatiebedrijf dat zich tevens bezighoudt met het geven van deskundige informatie en advies op het gebied van asbest.

Asbest papier​

Asbestpapier is een soort papier dat asbestvezels bevat en werd in het verleden veel gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder elektrische isolatie, brandwerende vloeren en dakbedekking. Net als andere asbestproducten, bood het sterkte, duurzaamheid en brandwerendheid.

Asbest was ook een veelgebruikt materiaal in de lijmlaag van vloertegels (Colovinyl) en als beschermende laag onder vloerzeil (Novilon).  Deze toepassingen kunnen daarom gezondheidsrisico’s opleveren als ze beschadigd of verouderd zijn.

Asbest cement

Asbestcement is een materiaal dat is gemaakt van cement en asbestvezels. Het werd veel gebruikt tussen de jaren 1950 en 1980 voor verschillende bouwtoepassingen, zoals dakbedekking, buizensystemen, golfplaten en tegels. 

Het materiaal werd graag gebruikt vanwege de sterkte, duurzaamheid en brandwerendheid die het bood.

Isolatiemateriaal

Asbest in bitumen, verven, lijmen en kit

Asbest is een belangrijk onderdeel van diverse soorten isolatiematerialen. Het wordt onder andere gebruikt voor thermische, akoestische en elektrische isolatie. Door de isolatiewaarde die het biedt, hebben veel bedrijven in het verleden volop gebruik gemaakt van asbestvezels. Voorbeelden hiervan zijn vloeren van magnesiet en houtgraniet en producten van Fortuna

Bitumen is een product dat wordt gebruikt voor het waterdicht maken van daken en wegen. In het verleden bevatte het soms asbestvezels, wat de sterkte en duurzaamheid van het materiaal verbeterde. Asbest werd ook vaak toegevoegd aan lijmen en kit omdat het o.a. damp- & vochtwerend was.

ShaMi Advies komt graag met u in contact.
Heeft u interesse in onze dienstverlening? Neem dan gerust contact met ons op!